КАМЕРУН: 2700 луѓе годишно умираат поради пушење.
КАМЕРУН: 2700 луѓе годишно умираат поради пушење.

КАМЕРУН: 2700 луѓе годишно умираат поради пушење.

Во Камерун, според Министерството за здравство, има еден милион активни пушачи и речиси 7 милиони пасивни пушачи. Секоја година повеќе од 2700 луѓе умираат од пушење.


АЛАРМАНТНИ ПОДАТОЦИ И ОГРАНИЧЕНИ РЕШЕНИЈА!


За Камерунската коалиција против тутунот (C3T) податоците се доволно алармантни за да можат да ги предизвикаат сите засегнати страни. 2700 луѓе умираат од конзумирање тутун секоја година. И потрошувачите се повеќе се регрутираат од младинската класа. 8,9% наполниле 15 години, а 10% се под. Дневниот весник Мутации во своето издание од 21 август 2017 година известува дека Камерун потрошил повеќе од 3 милијарди FCFA за нега на пациенти кои страдаат од туберкулоза. Болест главно предизвикана од тутун. А 52% од трошоците се на товар на семејствата.

Затоа, дојде време за мобилизација. Затоа, на 17 август, C3T потпиша со претставници на министерства и организации документ за десет мерки што треба да се применат во борбата против консумацијата на тутун. Една од овие мерки што ја предлага C3T е високото оданочување. “Голема студија спроведена од Светска банка покажува дека прекумерното оданочување на тутунската индустрија ќе ја намали нејзината побарувачка. Во Камерун данокот на капитал е 25%, со зголемување на 75% на пример, ќе има ефект врз цената на кутија цигари која ќе се зголеми и која повеќе нема да биде на дофат на ниту еден тинејџер. Ова ќе ја намали потрошувачката на тутун.“, Објасни Флоре Ндембијембе, претседателот на C3T.

Што се однесува до Министерството за здравство, господинот Кано, кој работи таму, посочува дека во 2016 година била формирана комисија за борба против пушењето. Но, поради немање финансиски средства, комисијата која брои 25 членови денеска е на половина копје.   

Com Inside Bottom
Com Inside Bottom
Com Inside Bottom
Com Inside Bottom

Извор на статијата:http://www.cameroon-info.net/article/cameroun-sante-chaque-annee-2700-personnes-decedent-suite-a-la-consommation-du-tabac-299301.html

за авторот

Имајќи обука за специјалист за комуникација, се грижам од една страна за социјалните мрежи на Vapelier OLF, но исто така сум уредник на Vapoteurs.net.