Е-ЦИГАРИ: Бум во рекламирањето пред целосна забрана.

Е-ЦИГАРИ: Бум во рекламирањето пред целосна забрана.

Ќе го забележите ако гледате телевизија, моментално е невозможно да имате рекламна пауза без да видите барем еден ТВ спотот посветен на е-цигарата. Во последните месеци можевме да видиме а вистински „бум“ на рекламирање за е-цигарата и ова не е тривијално бидејќи од 20 мај оваа ќе биде тотално забранета.

паб-логика


ГОЛЕМИОТ ТУТУН ГИ ИЗЛОЖУВА СВОИТЕ ПРОИЗВОДИ НАСЕКАДЕ НА УЛИЦА И НА ТЕЛЕВИЗИЈА


Се започна со познатиот „ Aiаи која на крајот не успеа да се пробие на пазарот на електронски цигари. Денес е невозможно да се пропуштат огласите за „ Логика (наведени како „бр. 1 во Њујорк“) и за Вајп. Што се однесува до телевизиските реклами, јасно е дека овие два бренда се најмногу емитувани, Big Tobacco го стави пакетот на комуникација за да се земат предвид нивните производи. референтна електронска цигара во главите на пошироката јавност.



ИНДУСТРИЈАТА VAPE ПОБЕДИ НА ПРВОТО ТОК ШОУ ВО ФРАНЦИЈА


Ако рекламирањето на електронската цигара е многу важно на улица и на радио, јасно е на телевизија дека таа била сеприсутна. Одредени канали, исто така, беа јасно насочени за емитување на овие спотови (Direct 8, I-Tele, BFM TV и BFM Business.). Во последните месеци можевме да видиме не помалку од 10 рекламни места во врска со е-течности, продавници или дури и " цигалики“. Меѓу овие брендови " Ktubeo, Logic, Vype, Le petit vapoteur, Alfaliquid, Ecigplanete, Cigamania, J-well и Flavor Power“. Да одиме уште подалеку, некои брендови спонзорираа „ Не допирајте го Мојот ТВ“, шоуто на Кирил Хануна се смета за прво ток-шоу во Франција.






ВО ПОСЛЕДЕН МОМЕНТ ЛА ФИВАПЕ ВИ ГО ПРЕТСТАВУВА МАКС!


На Fivape (Fédération interprofessionnelle de la vape) одлучи да емитува ТВ спотот во кој се дискутира за здравствените придобивки од испарувањето за поранешен пушач и ја нагласува улогата на корисниците во развојот на вапот. Ова анимирано место ќе се емитува од Од 13 до 19 мај на телевизија.


ОД 20 МАЈ ЗАВРШИ РЕКЛАМАТА ЗА VAPE!


Побарувачката беше силна, па мораме да веруваме дека рекламирањето на електронските цигари се исплатеше, но од 20 мај 2016 година, примената на европската транспозиција на тутунот целосно ќе го забрани рекламирањето на електронските цигари. Ако можеме да си честитаме што повеќе не ја гледаме промоцијата на производите на Big Tobacco, жалиме што повеќе не можеме да го користиме овој тип на комуникација за промовирање на е-цигарите како производ за намалување на ризикот.

 

Com Inside Bottom
Com Inside Bottom
Com Inside Bottom
Com Inside Bottom

за авторот

Ко-основач на Vapoteurs.net во 2014 година, оттогаш сум негов уредник и официјален фотограф. Јас сум вистински љубител на вапинг, но и на стрипови и видео игри.