ЗАКОН ЗА ЗДРАВЈЕ: Гласови, надеж, разочарување...

ЗАКОН ЗА ЗДРАВЈЕ: Гласови, надеж, разочарување...

Вчера во Сенатот беа разгледани и изгласани познатите амандмани и членови од предлог-законот за модернизација на нашиот здравствен систем. Очигледно сите чекавме да знаеме во каков сос ќе биде проголтана електронската цигара, но имавме надеж по поднесувањето на некои амандмани кои ќе можат повторно да нè насмеат во случај на позитивно гласање. (погледнете го целосниот привремен извештај од дебатите)

усвојува


ЧЛЕН 5 СЕКСИ: ЗАБРАНА ЗА РЕКЛАМИРАЊЕ ПРОШИРЕНА НА ЕЛЕКТРОНСКИТЕ И УРЕДИ ЗА ВАПИРУВАЊЕ.


Член 5 секси од Законот за здравство предвидува измена на член L. 3511-3 од Кодексот за јавно здравје со проширување на забраната за рекламирање на тутунски производи на електронски уреди за испарување. Овој беше усвоен.

Јасно е дека како ваперс имавме многу очекувања преку овој напис и поконкретно на амандман 223 паѓајќи од страна Г-дин Бруно Жил кој предложи отстранување на забраната пропаганда и директно и индиректно рекламирање за е-цигари. Иднината на медиумите за испарување (блогови / страници / групи на Фејсбук / форуми) во голема мера зависеше од тоа и за жал, иако нема потреба да бидеме премногу алармантни, јасно можеме да видиме дека работите се уште се многу лошо во тек. Но, сето ова сè уште останува доста сложено, поимите за рекламирање “ директен "И" индиректно » навистина не сум многу јасен. Би сакале оваа забрана да исчезне, сега ќе треба да размислиме, да се обидеме да ги заобиколиме забраните за да продолжиме да постоиме (што е можно априори, има многу блогови на љубители на пури или потрошувачи на канабис... ) .

одбиено


АМАНДМАН 223 RECT: ИЗБРИШЕТЕ ЈА ЗАБРАНАТА ЗА РЕКЛАМИРАЊЕ, ОВЛАСТУВАЈТЕ ПОСТЕРИ


Амандман 223 Рект (претставен од страна на г-дин GILLES, de NICOLAY, B. FOURNIER, COMMEINHES, CHARON и GRAND, г-ѓа HUMMEL, г. TRILLARD и г-ѓа GRUNY (Les Républicains)) беше одбиена.

Пред неколку дена масовно се заблагодаривме Господин Жил затоа што го поднесовме овој амандман кој ни даде голема надеж. Со ова се предлага да се отстрани забраната за пропаганда, директно и индиректно рекламирање на електронските цигари. Исто така, беше предложено да се одобрат постери кои рекламираат е-цигари во продавниците за тутун. И, очигледно, со чудење успеавме да откриеме дебата со мал обем каде што јасно се чувствуваше недостигот на познавање на е-цигарите меѓу избраните функционери. На крајот комисијата и владата дадоа неповолно мислење и амандманот беше отфрлен.

се пензионира


АМАНДМАН 583: БРИШЕЊЕ НА ЗАБРАНАТА ЗА РЕКЛАМИРАЊЕ Е-ЦИГАРИ


Амандман 583 (претставен од г-дин P. DOMINATI и LEMOYNE (Les Républicains)) е повлечен.

Овој амандман го предложи генерално истото како 223 поднесен од г-дин Жил. Затоа беше предложено да се укине забраната за сите форми на рекламирање, за партнерство и покровителство, како и проширување на ограничувањето на публикациите и комуникациските услуги на професионалци. По отфрлањето на амандманот 223 Rect, амандманот 583 беше повлечен.

одбиено


АМАНДМАН 388: ОВЛАСТУВААТ ЗНАЦИ ЗА ТУТУНСКИ ПРОИЗВОДИ


Амандман 583 (претставен од г-дин LEMOYNE, г-ѓа DUCHÊNE, г-ѓа COMMEINHES и PELLEVAT, г-ѓа IMBERT, г-ѓа GRAND, JP FOURNIER, HOUEL, CHARON и GROSPERRIN, г-ѓа DES ESGAULX, г-ѓа FALCOURET, г-ѓа FALCO, Г-ѓа MÉLOT, г-дин CHAIZE, г-ѓа DURANTON, MM de NICOLAY, BOUCHET, SAUGEY, LAMÉNIE, VASSELLE и LEFÉVRE, г-ѓа LAMURE и LOPEZ, г-дин ALLIZARD и г-ѓа GRUNY (Les Réject).

Со овој амандман се предложи да се укине забраната за рекламирање на тутун преку плакати во тутунарите. ова беше јасно отфрлено.

усвојува


АМАНДМАН 564: ОВЛАСТУВААТ ЗНАЦИ ВО ПРОДАВНИЦИТЕ ЗА Е-ЦИГАРИ


Амандман 564 (претставен од М.М. РОЧЕ, ВАНЛЕРЕНБЕРГЕ (УДИ-УЦ)) беше усвоен.

Со овој амандман се предлага да се овластат рекламни постери за е-цигари во специјализирани продавници. Неговото усвојување е веројатно едно од единствените задоволства на денот, дури и ако екранот најверојатно ќе биде ограничен само во продавниците.

се пензионира


АМАНДМАН 389 RECT: ОВЛАСТУВААТ ПОСТЕРИ Е-ЦИГ ВО КАНЦЕЛАРИ ЗА тутун


Амандман 389 рект (претставен од г-дин LEMOYNE, г-ѓа DUCHÊNE, г-ѓа COMMEINHES и PELLEVAT, г-ѓа IMBERT, г-ѓа GRAND, JP FOURNIER, HOUEL, CHARON и GROSPERRIN, г-ѓа DES ESGAULX, г-ѓа FALCOURET, г-ѓа FALCO, Г-ѓа MÉLOT, г-дин CHAIZE, г-ѓа DURANTON, г-ѓа de NICOLAY, BOUCHET, SAUGEY, LAMÉNIE, VASSELLE и LEFÈVRE, г-ѓа LAMURE, LOPEZ и MICOULEAU, г-дин ALLIZARD и г-ѓа R.

Со овој амандман се предлага да се одобрат постери за испарување производи во продавниците за тутун. По отфрлањето на амандманот 388, тој беше повлечен.

одбиено


АМАНДМАН 1184: ВРАЌАЊЕ НА ЧЛЕН 5 СЕКСИ


Амандман 1184 (претставен од владата) беше одбиен.

Овој амандман предложи враќање на членот 5 за сексапил како што беше изгласан од Националното собрание.
 

се пензионира


АМАНДМАНИ 448 И 616: ОДРЖУВАЊЕ НА МОНОПОЛОТ ​​НА Е-ЦИГАРИ НА ТУТУНДАВАЧИТЕ


Амандман 448 (претставен од г-дин COMMEINHES, CHARON, CHATILLON, HOUEL и A. MARC и г-ѓа MÉLOT (Републиканците)) и амандман 616 (поднесено од г-дин DAUDIGNY, г-ѓа BATAILLE, г. CAZEAU, г-ѓа EMERY-DUMAS, GÉNISSON и D. GILLOT, г-ѓа MANABLE, MASSERET и MONTAUGÉ, г-ѓа SCHILLINGER, г-дин VAUGRENARD и г-ѓа YONNE повлечено Комисијата и министерот дадоа неповолно мислење.

Со овие два амандмани се предлага да се довери монополот на трговијата со електронски цигари на тутунарите и по прилично „ одвратно » конечно беа отстранети. За што ? Некои избрани функционери беа среќни што нудеа вистинска проповед во корист на сиромашните тутунари кои би изгубиле дел од својот приход по доаѓањето на електронската цигара. Според истите овие избраници, електронската цигара треба да добие монопол на тутунарите како компензација. Токму во овој момент нашиот министер за здравство, Марисол Туреин интервенираше за да се разјаснат работите“, Електронската цигара не е ниту лек ниту тутунски производ, таа е производ поврзан со тутунот. Затоа мора да се регулира посебно (Европски регулативи) и не може да им се довери како монопол на тутунарите. » Јасно е дека ако гласањето прогласи монопол на електронските цигари во корист на тутунарите, специјализираните продавници ќе имаат право да се свртат против државата. Министерот за здравство сепак појасни дека доколку било можно „ Владата ќе го разгледаше многу внимателно"

448

се пензионира


АМАНДМАН 637 (ЧЛЕН 5 OCTIES): ВРАЌАЈ НА ТЕКСТОТ ГО ИЗГЛАСЕН НАРОДНИОТ СОБРАНИЕ


Амандман 637 (претставен од владата) е повлечен.

Со овој амандман презентиран од владата се предлага да се укинат новите одредби и да се врати текстот што го изгласа Националното собрание за темата покровителство и спонзорство на електронските цигари. Отфрлањето на амандманот бр. 1184 предизвикува овој амандман да падне.

637

неподдржан


АМАНДМАН 152 RECT: ВРАЌАЊЕ НА ЗАБРАНАТА ЗА ПЕРИ НА РАБОТА


Амандман 152 (поднесен од г-ѓа Жиле, де Николај, КОМЕЈНЕС, КАРОН и ГРАНД, г-ѓа Хумел и г-дин ТРИЛАР (Les Républicains)) не беше поддржан.

Овој амандман предложи да се врати забраната за испарување на работа, но со отсуството на г-дин Жил за време на презентацијата, тој не беше поддржан. Се уште се чудиме како може избран функционер да отсуствува при одбрана на сопствениот амандман... Се чини дека предлозите се направени без реални убедувања!

усвојува


АМАНДМАН 683 РЕКТ: ОСНОВАЊЕ НА МНОЗИНСТВО НА КЛИЕНТ (банкомат)


Амандман 683 (опаѓајќи  Mm ESTROSI SASSONE и MORHET-RICHAUD, MM. GREMILLET ET VASSELLE, MME DEROMEDI, MM. LAUFAOLU, MANDELLI, DEL PICCHIA и CHARON, г-ѓа Хумел и М.М. GOURNAC, SAUGEY, LAMENIE, KENNEL и HOUPERT.) беше усвоен.

Овој амандман предлага да се измени став кој се однесува на поголемиот дел од купувачите кога купуваат тутунски производи (и е-цигари?). “ Кога продавате еден од овие производи, од клиентот се бара да обезбеди доказ за мнозинството. “. Се чини дека со усвојувањето на овој амандман се овластува употреба на автомати се додека работата се врши со паметна картичка и дека тоа е издадено по верификација на мнозинството од клиентите.

art5
извор : Сенат.fr

Com Inside Bottom
Com Inside Bottom
Com Inside Bottom
Com Inside Bottom

за авторот

Управниот директор на Vapelier OLF, но исто така и уредник на Vapoteurs.net, со задоволство го вадам моето пенкало за да ја споделам со вас веста за vape.